Broušení drážek
Zásady broušení drážek
-
Součást, do které bude broušena drážka, musí být velice pečlivě vyrovnána na stole brusky tak, aby osa drážky byla rovnoběžná s osou stolu.
-
Před broušením musí být pečlivým změřením zjištěny skutečné přídavky na obrábění každé plochy.
-
Pro broušení drážek je výhodné používat plochého kotouče s oboustranným vybráním, protože takový brusný kotouč umožňuje brousit obě svislé plochy drážky i dno.
-
U drážky se postupně brousí nejdříve svislé plochy a nakonec dno drážky.
-
Velikost odbroušené plochy se sleduje na úchylkoměru.
-
Při rozbrušování drážek je důležité, aby brusný kotouč byl stále ostrý a broušení se provádělo při malé rychlosti posuvu stolu.
-
Broušení se dokončuje s nastavením velmi malé hloubky záběru (0,005 mm) a nechává se vyjiskřit tak, až kotouč zabírá rovnoměrně po celé ploše.
Broušení drážkovaných hřídelí
- Drážkované hřídele jsou důležité součásti strojů, zejména převodovek, ve kterých se rychlosti zařazují posouváním ozubených kol.
- Drážkované hřídele se frézují, ale při frézování se ponechává přídavek na broušení, kterým se dosahuje požadované přesnosti rozměru a jakosti povrchu.
- Drážkované hřídele se brousí na vodorovných rovinných bruskách nebo na speciálních bruskách na drážkované hřídele.
- Brusky na broušení drážkovaných hřídelí jsou vybaveny hrotovým upínacím přípravkem a vhodným dělícím zařízením.
Obr. 1: Drážkovaný hřídel
Drážkované hřídele se brousí podle počtu drážek třemi způsoby: