Chlazení
Chlazením rozumíme snižování teploty daného objektu na určitou hodnotu. Při některých chemických reakcích nebo operacích je nutné snížit teplotu reakční směsi, nejčastěji musíme látky ochlazovat k zajištění jejich stability nebo k dosažení tuhé konzistence.
Způsoby chlazení v laboratoři:
-
vzduchem (na laboratorní teplotu tj. asi 20°C),
-
tekoucí vodou (maximálně na teplotu 4 – 10°C),
-
ledem nebo směsí drceného ledu s vodou, pro lepší kontakt s chlazenou nádobou (0°C),
-
chladícími směsmi: vzniknou smícháním několika složek v určitém hmotnostním poměru,
-
pevným oxidem uhličitým (tzv. suchý led) – do teploty -18°C (ve směsi např. s acetonem až - 80°C),
-
kapalnými plyny (dusík: -196°C; helium: -268°C),
-
chladničkami, mrazícími boxy – užívají se především k trvalému udržování nízké teploty látek (chladničky 4 – 6°C, mrazicí box - dle mrazicího výkonu až -18°C, hlubokomrazicí box - do -50°C až -80°C).
Tab. 1: Jednoduché chladící směsi