Heteroglykosidy
Jsou to složené sacharidy, které obsahují ve své molekule mimo cukerné složky i složku necukernou - aglykon.
Mukopolysacharidy
Jsou obsaženy v pojivových tkáních jako rosolovité, mazlavé a slizké látky.
Kyselina hyaluronová
Je složená z kyseliny glukuronové a N-acetylglukosaminu. Vyskytuje se v pojivových tkáním, ve sklivci, kůži a pupeční šňůře. V tkáních se někdy váže na bílkoviny.
Kyslina hyaluronová se již v 60. letech používala k léčbě vředů a popálenin. Dnes se používá mimo jiné v oční chirurgii a v plastické chirurgii k vyplnění vrásek.
Obr. 1: Vzorec kyseliny hyaluronové
Kyselina chondroitinsírová
Podílí se rovněž na stavbě pojivových tkání, především chrupavky. Je to makromolekulární látka podobná kyselině hyaluronové, která obsahuje navíc ještě estericky vázané zbytky kyseliny sírové.
Heparin
Obsahuje ve své molekule opět kyselinu glukuronovou a sulfonovaný glukosamin. Zabraňuje srážení krve, proto ho také nazýváme antiprotrombin, neboť brání přeměně protrombinu v trombin.
Glykoproteiny
Základ molekuly tvoří bílkovina, na kterou se váže kovalentní vazbou sacharid.Tyto látky mají antigenní vlastnosti, někdy i hormonální a enzymovou aktivitu.
Mukoproteiny
Vznikají vzájemným navázáním proteinů a mukopolysacharidů. Jsou součástí tělních hlenů a obsahují více jak 40 % sacharidů. Většinou kryjí povrchy sliznic a mají ochrannou funkci.
Glykoproteiny krevní plazmy
Zástupci této skupiny jsou imunoglobuliny, transferin a alfa1 glykoprotein.