GMO V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH
Je GMO proti přírodě?
Sama příroda mění genetickou informaci rostlin a zvířat. Nesetkáte se s rostlinami, které pěstovali naši předkové před několika tisíci lety, protože v přírodě docházelo k různým změnám, které ovlivnily vývoj rostlin. Tedy hlavním rozdílem mezi modifikacemi v přírodě a umělými modifikacemi provedenými člověkem je, že v přírodě tento proces probíhá neřízeně, náhodně, což by mohlo vyvolávat obavy. Opak je však pravdou. Strach nahánějí cílené modifikace, u nichž je předem znám výsledek, který je dále sledován, zkoumán a podroben spoustě dalších testů.
Do jaké míry mění vědci genetickou výbavu rostlin?
Máme-li si o transgenosi udělat představu, musíme vzít v potaz její rozměr: přenáší se jeden až tři geny. Člověk má kolem 25 tisíc genů, mšice dvakrát tolik a pšenice takřka 120 tisíc genů. Přenesený gen je jako kapka přidaná do bazénu.
Přestupuje DNA z GM krmiv do produktů zvířat krmených GM krmivy?
Geny jsou jak ve stravě člověka, tak ve stravě zvířat vždy přítomny, protože je obsahují všechny živé organismy. Dlouhé řetězce genů se v žaludku rozloží na mnoho malých kousků, které se stráví. Je tedy naprosto nepravděpodobné, že by některý gen zůstal neporušený. Kromě toho je prakticky nemožné, aby naše střevní bakterie takový neporušený gen přijaly. U zvířat to funguje obdobně. Není tedy možné, abychom při požití mléka z krávy krmené GM krmivy do našeho organismu přesunuly DNA z GM krmiv. Z tohoto důvodu potraviny živočišného původu získané z živočichů krmených GM krmivy neprocházejí schvalovacím procesem a nemusí být označovány.
Mohou GM rostliny způsobit rezistenci vůči antibiotikům?
Gram půdy obsahuje kolem miliardy bakterií a gram naší potravy až deset miliónů bakterií, z nichž 5 až 50 % nese geny necitlivosti na antibiotika. Dosud se nepodařilo prokázat, že gen se může přenést z rostliny na bakterii. Přenos genu nesoucí necitlivost na antibiotika z bakterie na rostlinnou buňku je tím pádem velmi nepravděpodobný, až nemožný.
Je možné, aby GM rostliny vytlačily úplně tradiční plodiny?
Jako každý druh zemědělské technologie musí se i biotechnologie řídit určitými pravidly, aby přinášela užitek, pro který vznikla. GM rostliny se chovají obdobně jako konvenční rostliny v tomto směru. Pokud budou GM rostliny vytlačovat z trhu ty konvenční, pak hledejme jiný důvod, a to vyšší ekonomické přínosy. V zemědělství vždy vytlačovaly výkonnější odrůdy ty méně výkonné, ať už mluvíme o transgenních či běžně vyšlechtěných odrůdách rostlin.
Jsou zkušenosti s GMO dostatečně dlouhé, abychom mohli tvrdit, že jsou bezpečné pro zdraví lidí a zvířat?
První GMO (GM inzulín) byl uveden na trh již v 80. letech 20. století po několikaletém období testování a podrobných analýz. Počátek pěstování prvních GM rostlin se datuje od roku 1995 v USA. Na trhu jsou tedy GM potraviny a krmiva již 17 let. Od té doby bylo spotřebováno pro potraviny a krmiva kolem miliardy tun GMO, což znamená 1,5 tuny na člověka na Zemi. Nikdy nebyl pozorován žádný škodlivý efekt na zdraví lidí či zvířat.