Monosacharidy
Obsahují ve svých molekulách 3 až 7 atomů uhlíku. Jsou to bílé krystalické látky, sladké chuti, rozpustné ve vodě a etanolu. Zahříváním tají, při vyšší teplotě hnědnou (karamelizují). Monosacharidy podléhají přeměnám, které způsobují různé mikroorganismy, například kvasinky (lihové kvašení).
Jsou základní stavební jednotkou pro oligosacharidy a polysacharidy.
Z chemického hlediska jsou to polyhydroxyaldehydy a polyhydroxyketony. Ve svých molekulách obsahují hydroxy skupiny OH a funkční aldehydové skupiny a funkční ketonové skupiny.
Obr.1: Struktura aldehydové a ketonové skupiny
Podle toho, jakou funkční skupinu jednotlivé monosacharidy obsahují, je dělíme na:
- Aldózy- obsahují aldehydovou funkční skupinu
Obr.2: Genetická řada aldóz
2.Ketózy- obsahují ketonovou funkční skupinu
Obr. 3: Genetická řada ketóz
Základ obou tabulek představuje tříuhlíkatý cukr, od kterého následně odvozujeme další řadu přidáním uhlíku s hydroxy skupinou a vodíkem pod funkční skupinu (aldehydovou nebo ketonovou).
Podle počtu uhlíků dělíme monosacharidy na:
-
Triózy- mají ve své molekule 3 uhlíky
-
Tetrózy- mají ve své molekule 4 uhlíky
-
Pentózy- mají ve své molekule 5 uhlíků
-
Hexózy- mají ve své molekule 6 uhlíků
-
Heptózy- mají ve své molekule 7 uhlíků
Př.: Glukózu řadíme do aldóz a hexóz, je to tedy aldohexóza.
Optická aktivita cukrů
Opticky aktivní látka je schopná stáčet rovinu polarizovaného světla o určitý úhel.
Takovéto látky obsahují nejméně jeden asymetrický-chirální uhlík. Chirální uhlík obsahuje na každé své vazbě navázaný jiný substituent.
Obr. 4: Znázornění různého uspořádání substituentů na centru chirality (atomu uhlíku).
Nejjednodušší cukr aldotrióza je glyceraldehyd a má 1 asymetrický uhlík.
Obr. 5: D-glyceraldehyd a L-glyceraldehyd
Podle polohy hydroxy skupiny na asymetrickém uhlíku rozlišujeme 2 optické izomery. Tyto izomery označujeme jako enantiomery.
D- enantiomer má na posledním asymetrickém uhlíku OH skupinu vpravo,
L- enantiomer má OH skupinu na posledním asymetrickém uhlíku vlevo.
Jednotlivé enantiomery tedy vypadají jako obraz v zrcadle.
Obr. 6: D a L-glukóza
Racemická směs- je směs izomerů D a L v poměru 1:1, tato směs nestáčí rovinu polarizovaného světla o žádný úhel.
Mimo enantiomerů tvoří monosacharidy ještě další typy izomerů:
Epimery-jsou optické isomery, které se liší polohou OH skupiny na asymetrickém uhlíku ležící nejblíže funkční skupině, například glukóza a manóza.
Anomery-monosacharidy snadno vytvářejí pětičlenné nebo šestičlenné cyklické kruhy. Při cyklizaci se na 1. uhlíku vytváří další asymetrické centrum. Rozlišujeme 2 typy těchto izomerů:
Alfa anomery mají -OH skupiny vpravo (pod rovinou).
Beta anomery mají -OH skupinu vlevo (nad rovinou).
K cyklizaci dochází díky poloacetalové nebo poloketalové reakci. Jedná se o reakci funkční skupiny s hydroxyskupinou na posledním asymetrické uhlíku.
Pětičlenné cykly odvozujeme od furanu a šestičlenné od pyranu.
K přepisu dochází následujícím způsobem:
Obr. 7: Přepis glukózy do Haworthova vzorce
Obr. 8: Přepis fruktózy do Haworthova vzorce
Chemické vlastnosti monosacharidů:
- Monosacharidy obsahují na C1 aldehydovou neboli poloacetalovou skupinu, díky níž mají redukční vlastnosti. Tedy jsou schopné se oxidovat (aldehydová skupina se oxiduje na karboxylovou kyselinu). K oxidaci může docházet rovněž na C6, kdy se alkoholová skupina oxiduje na karboxylovou kyselinu.Postupně tak vznikají kyseliny aldonové, uronové až aldarové.
2.Reakce s kyselinami: monosacharidy s organickými i anorganickými kyselinami tvoří estery.
3.Reakce s alkoholy: poloacetalová hydroxylová skupina reaguje s alkoholy za vzniku etherů.
4.Kvašení cukrů: kvašení monosacharidů se účastní kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae. Vzniká při něm oxid uhličitý a etanol.
Některé významné monosacharidy:
D-glyceraldehyd a dihydroxyaceton jsou nejjednodušší monosacharidy, jsou součástí metabolismu glukózy, tzv. glykolýzy.
D-ribóza a D-deoxyribóza jsou součástí nukleotidů v nukleových kyselinách
D-xylóza se využívá v klinické biochemii k zátěžovému testu na ověření kvality resorpce v tenkém střevě.
D-glukóza (dextróza, hroznový cukr) je nejběžnější monosacharid. Je to bílá sladká látka, dobře rozpustná ve vodě.Vyskytuje se v ovoci, medu a rostlinných šťávách.Představuje ideální živinu pro organismus, protože ji dokáží metabolizovat všechny tkáně včetně mozkové. Díky tomu se užívá při umělé výživě v infuzích.Fyziologická koncentrace glukózy v krvi je 3,5-5,6 mmol/l.
D-galaktóza tvoří základ polysacharidu agaru, který se využívá jako živná půda v mikrobiologii.
D- fruktóza (levulóza, ovocný cukr) je obsažena v cukerných šťávách a medu a je nejsladším cukrem.V těle vzniká hlavně štěpením sacharózy.