Obecná charakteristika lipidů
Lipidy (z řeckého lipos=tuk) jsou různorodou skupinou látek biologického původu. Jejich společným znakem je přítomnost velkých nepolárních uhlovodíkových struktur v molekule, které jsou příčinou jejich nerozpustnosti ve vodě (jsou ale dobře rozpustné v nepolárních organických rozpouštědlech). Tím se odlišují od ostatních přírodních látek, které jsou hydrofilní a lipofilní. Tato definice platí pouze u jednoduchých lipidů. Složené lipidy mohou obsahovat polární složku, která jim dodá amfifilní charakter. Část molekuly je hydrofobní a část je hydrofilní.
Z chemického hlediska jsou lipidy estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin.
Jsou to různé tuky, oleje, některé vitamíny, hormony a složky biomembrán.
Lipidy jsou látky rostlinného, živočišného i mikrobiálního původu.
Hlavní biologické funkce:
-
strukturní funkce – základ biologických membrán, nervová tkáň
-
ochranné povrchy bakterií, rostlin i živočichů
-
zásobárna energie (uskladňována téměř bez přítomnosti vody a proto na malém prostoru)
-
tepelná izolace
-
ochrana některých vnitřních orgánů před mechanickým poškozením (např. ledviny)
-
biologicky aktivní látky – hormony (steroidy, prostaglandiny), vitamíny
Rozdělení lipidů
Podle jejich stavby lze lipidy rozdělit na:
-
jednoduché lipidy – estery mastných kyselin a alkoholů
-
složené lipidy – kromě mastných kyselin a alkoholů obsahují i jiné složky
-
odvozené lipidy – mají jinou strukturu, s lipidy je pojí podobné vlastnosti
Mastné kyseliny
Nejvíce charakteristickou látkou pro celou skupinu lipidů jsou mastné kyseliny. Vyskytují se v lipidech většinou ve formě esterů s alkoholy. Malá část se jich vyskytuje i ve volné neesterifikované formě.
Jako mastné kyseliny se označují alifatické monokarboxylové kyseliny s počtem uhlíků od C4 do C30. Jejich struktura je typická tím, že se skládají ze sudého počtu uhlíků. Mastné kyseliny s lichým počtem uhlíků se vyskytují v organismech jen výjimečně (např. u býložravců).
Mastné kyseliny mohou být nasycené i nenasycené. Dvojná vazba v molekule kyseliny snižuje její teplotu tání (oproti nasycené kyselině) a tato vlastnost je poté přenášena na příslušné tuky.
Příklady mastných kyselin:
máselná kyselina – významně zastoupena v tuku mléka krav a jiných přežvýkavců
palmitová kyselina – nejrozšířenější mastná kyselina. Je součástí lipidů zvířat (20 – 30 %), rostlin (až 40 %) i nižších mikroorganismů.
stearová kyselina – druhá nejrozšířenější mastná kyselina v přírodě. Je nejvíce zastoupena v loji, kravském mléce a kakaovém másle. Je hlavní součástí průmyslově hydrogenovaných tuků.
olejová kyselina – nejrozšířenější nenasycená mastná kyselina s jednou dvojnou vazbou v živočišných a rostlinných tkáních. V olivovém oleji je obsaženo 78 % olejové kyseliny.
linolová kyselina – je součástí rostlinných lipidů. Ve slunečnicovém oleji je jí obsaženo 50 %, je významnou složkou rybího oleje. Pro savce je esenciální.
linolenová kyselina – obsahuje dvě dvojné vazby. Tvoří 65% ve lněném oleji. Lidský organismus si ji dokáže vytvořit z linolové kyseliny.
arachidonová kyselina – obsahuje 4 dvojné vazby. Vyskytuje se v podzemnicové (arašídovém) oleji. Lidský organismus ji dokáže syntetizovat v játrech z linolenové kyseliny. Její deriváty se nazývají prostaglandiny.
Tabulka č. 1: Přehled hlavních kyselin
Pozn: zkrácený zápis 14:0 znamená, že v kyselině je celkem 14 atomů uhlíku a 0 dvojných vazeb