Oligosacharidy
Jsou bílé krystalické látky sladké chuti, dobře rozpustné ve vodě. Jsou složeny ze 2-10 molekul monosacharidů vzájemně vázaných glykosidickou vazbou, která vzniká odštěpením vody.
Nejběžnější typy oligosacharidů jsou složené ze 2 monosacharidů - disacharidy.
Glykosidická vazba u disacharidů může vznikat dvěma způsoby:
-
Poloacetalový hydroxyl (původně funkční skupina monosacharidu, která se změnila při cyklizaci) jedné molekuly se spojí s některým alkoholovým hydroxylem druhého monosacharidu. Neboť alespoň u jednoho monosacharidu zůstal zachovaný poloacetalový hydroxyl, disacharid neztrácí redukční účinky.Takovéto disacharidy označujeme jako redukující.
-
Poloacetalový hydroxyl jednoho monosacharidu se spojuje s poloacetalovým hydroxylem druhého monosacharidu. Neboť nezůstal zachovaný ani jeden poloacetalový hydroxyl disacharid ztrácí redukční účinky. Takovéto disacharidy označujeme jako neredukující.
Redukující disacharidy
Maltóza (sladový cukr)
Je složena ze 2 molekul alfa-D-glukopyranóz, vázaných vzájemně vazbou C1 a C4.Vyskytuje se v klíčícím obilí a ve sladu. Vzniká po štěpení škrobu enzymem amylázou.
V tenkém střevě se maltóza štěpí na 2 molekuly glukózy.
Obr. 1: Maltóza
Laktóza (mléčný cukr)
Je tvořena beta-D-galaktopyranózou a beta-D-glukopyranózou. Je obsažena v savčím mléce. Lidské mléko je tvořeno asi ze 7 % laktózou. Hydrolyzuje se enzymem laktázou v tenkém střevě na molekulu glukózy a galaktózy. U žen v době kojení dochází k vylučování laktózy do moči - laktosurie.
Obr. 2: Laktóza
Disacharidy neredukující
Sacharóza (třtinový cukr)
Je tvořena z alfa-D-glukopyranózy a beta-D- fruktofuranózy. Používá se jako sladidlo a jako přísada do léků.
Sacharóza se štěpí v tenkém střevě enzymem sacharázou na glukózu a fruktózu. Tento enzym se nazývá rovněž invertáza, neboť po této hydrolýze dojde ke změně stočení polarizovaného světla. (Roztok sacharózy stáčí rovinu polarizovaného světla doprava, ale po hydrolýze doleva, protože uvolněná fruktóza stáčí rovinu polarizovaného světla více doleva než glukóza doprava).
Obr. 3: Sacharóza
Sacharóza se vyrábí z cukrové řepy nebo třtiny. Při této výrobě vzniká jako odpad melasa, která se využívá jako krmivo. Má také příznivý vliv na zdraví člověka (upravuje krevní tlak, hojí záněty, kožní projevy). Pomáhá v prevenci před civilizačními chorobami a rakovinou.