Přehled metabolismu sacharidů
Sacharidy jsou jednou z hlavních složek potravy. Jsou přijímány hlavně ve formě polysacharidů (škrob, glykogen, celulóza), poté ve formě disacharidů (hlavně sacharóza), nejmenším podílem jsou zastoupeny monosacharidy (glukóza, fruktóza, galaktóza). Trávení sacharidů začíná již v dutině ústní účinkem enzymu ptyalinu, který štěpí škrob a glykogen na dextriny až maltózu.
V žaludku je štěpení minimální a trávení dále pokračuje v tenkém střevě působením pankreatické šťávy. Pankreatická šťáva obsahuje alfa amylázu, jejímž působením vznikají disacharidy, které se dále štěpí až na monosacharidy. (Maltóza je štěpena enzymem maltázou na 2 molekuly glukózy, laktóza je štěpena enzymem laktázou na glukózu a galaktózu, sacharóza je štěpena enzymem sacharázou na fruktózu a glukózu.)
Monosacharidy jsou následně střevní stěnou vstřebány do krevního oběhu. Hlavním monosacharidem je glukóza, jejíž hladina v krvi se pohybuje v rozmezí 3,5-5,6 mmol/l díky hormonálnímu působení glukagonu a inzulínu.
Proces, při kterém sacharidy v přírodě vznikají, se nazývá fotosyntéza.