Výkon při broušení
Výkonnost při broušení můžeme hodnotit podle množství odebraného materiálu za minutu, tj. podle hospodárného úběru materiálu.
Výkonost broušení ovlivňuje způsob broušení, kterým rozdělujeme broušení podle části kotouče, kterou brousíme na:
-
obvodové broušení (broušení obvodem kotouče),
-
čelní broušení (broušení čelem kotouče).
Obr. 1: Kinematika broušení u obvodového a čelního broušení
Rozdělení podle hlavního pohybu posuvu stolu vzhledem k brousicímu kotouči:
· axiální broušení (osa kotouče je rovnoběžná s posuvem stolu),
· radiální broušení (brousicí kotouč je radiální k hlavnímu posuvu stolu ve zvoleném bodě D),
· tangenciální broušení (hlavní posuv stolu je rovnoběžný s vektorem obvodové rychlosti kotouče ve zvoleném bodě D),
· obvodové zapichovací broušení (posuv stolu je plynulý radiální),
· čelní zapichovací broušení (posuv stolu je plynulý axiální).
Obr. 2: Obvodové broušení
Obr. 3: Čelní broušení
Výkonnost broušení je potom ovlivňována obvodovou rychlostí obrobku, posuvem stolu a posuvem obrobku za jeho otáčku.
Hospodárný úběr materiálu lze zvýšit použitím řezných kapalin. Řezné kapaliny ochlazují obráběný povrch, a tím zabraňují vzniku trhlin, odstraňují třísky a prach vznikající opotřebením kotouče, zmenšují tření mezi obrobkem a nástrojem.