Chlazení
Chlazení při broušení provádíme za účelem:
- odvedení tepla vznikajícího při broušení
- očištění povrchu obrobku a brousícího kotouče od třísek
- udržení řezivosti kotouče
- zvýšení kvality obráběné plochy
Brousit hospodárně znamená brousit s větším úběrem třísek, které je možné jen za vydatného chlazení.
Teplo vznikající při broušení, které není odváděno, může způsobit:
- deformaci obrobku
- popuštění zakaleného obrobku
- způsobit na povrchu barevné skvrny
Chlazení při broušení provádíme:
- vzduchem
- kapalinou
Chlazení vzduchem:
- Při chlazení vzduchem brousíme za sucha.
- Broušenou plochu ochlazuje pouze vzduch strhávaný rotujícím brusným kotoučem.
- Při broušení se dosahuje jen malých výkonů.
- Výhodou při tomto způsobu broušení je čistota obrobků a stroje.
Chlazení kapalinou:
- Má vysoký chladící účinek.
- Chlazení provádíme řeznou kapalinou, která kromě chladícího účinku má i mazací účinek.
- Čistá voda má vysoký chladící účinek, ale způsobuje rezivění strojů, proto se přidává do vody 3 až 6% emulzního oleje.
- Olejové emulze vytvářejí na obrobku i na stroji olejový film zabraňující rezivění.
- Chladicí kapalina se přivádí v dostatečném množství tak, aby tryskala na stykovou plochu kotouče a na obrobek po celé šířce kotouče.
- Zvláštním způsobem přivádění chladící kapaliny je přivádění kapaliny vnitřkem brousícího kotouče, kdy je řezná kapalina přiváděna k upínací díře kotouče, odkud ji odstředivá síla protlačuje až na obvod kotouče.
- Chladicí kapalina musí být zbavena třísek a nekovových nečistot.
- Třísky se oddělují magneticky nebo odstředivými filtry, nemagnetické nečistoty zachytávají síťové filtry.
- Pro různé broušené materiály používáme různé chladicí kapaliny (např. voda s olejem, olej, petrolej s olejem).
Obr. 1: Přívod řezné kapaliny
Obr. 2: Chladící kapalina se přivádí do místa broušení nastavitelnými hadičkami (modré hadičky ohebné v kloubových spojích)
Obr. 3: Chlazení při broušení válcových ploch
Zdroje
- FRISCHHEZ, Adolf. Technologie zpracování kovů: Učeb. text pro stř. odb. šk. a stř. odb. učil. stroj. zaměření. 1, Základní poznatky. Praha: Wahlberg, 1993. 268 s. ISBN 80-901657-2-9.
- FRISCHHEZ, Adolf. Technologie zpracování kovů: Učeb. text pro stř. odb. šk. a stř. odb. učil. především stroj. zaměření. 2, Odborné znalosti. Praha: Wahlberg, 1994. 280 s. ISBN 80-901657-2-9.
- NĚMEC, Dobroslav. Strojírenská technologie 2: Učeb. pro 2. roč. stř. prům. šk. strojnic., stud. obor Strojír technol. Vyd. 1. Praha, 1985.
- NĚMEC, Dobroslav. Strojírenská technologie: Učeb. pro 3. roč. stř. prům. šk. strojnic. 3, Strojní obrábění. 2., opr. vyd. Praha, 1982.
- OUTRATA, Jiří. Technologie pro brusiče pro 1. ročník technologie brusiče kovů odborných učilišť a učňovských škol. Vyd. 1. Praha, 1965.
- OUTRATA, Jiří. Technológia 2., 3: Brusič kovov. Vyd. 2., nezm. Bratislava, 1970.
Obrázky:
- Obr. 1: OUTRATA, Jiří. Technologie pro brusiče pro 1. ročník technologie brusiče kovů odborných učilišť a učňovských škol. Vyd. 1. Praha, 1965.
- Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků je Ing. Miroslav Hejl.
Kontrolní otázka
Otázky pro žáky ZŠ
- Za jakým účelem provádíme chlazení při broušení?
- Čím provádíme chlazení při broušení?
Otázky pro žáky SŠ
- Popište chlazení vzduchem při broušení, uveďte výhody a nevýhody uvedeného způsobu chlazení.
- Popište chlazení kapalinou při broušení, uveďte výhody a nevýhody uvedeného způsobu chlazení.
- Uveďte, co může způsobit teplo vznikající při broušení, které není odváděno.
Zapamatuj si
Chlazení při broušení provádíme za účelem:
- odvedení tepla vznikajícího při broušení,
- očištění povrchu obrobku a brousícího kotouče od třísek,
- udržení řezivosti kotouče,
- zvýšení kvality obráběné plochy.