Charakteristika karboxylových kyselin
Patří mezi kyslíkaté deriváty, obsahují 1 nebo více karboxylových skupin (karboxylů). Lze je považovat za oxidační produkty aldehydů nebo primárních alkoholů.
Rozdělení kyselin
Kyseliny se rozdělují podle různých kritériích:
-
podle počtu karboxylových skupin: jednosytné - monokarboxylové (1), dvojsytné – dikarboxylové (2), trojsytné - trikarboxylové (3),
-
podle uhlovodíkového zbytku: acyklické (alifatické) a cyklické,
-
podle vazeb: nasycené, nenasycené, aromatické.
Alifatické monokarboxylové kyseliny s delším řetězcem se označují mastné (jsou vázány v tucích a olejích).
Deriváty karboxylových kyselin vznikají změnou karboxylové skupiny nebo zbývajícího uhlovodíkového řetězce.
Funkční deriváty
Vznikají náhradou části nebo celé karboxylové skupiny.
Substituční deriváty
Vznikají náhradou jednoho nebo více vodíků za jinou funkční skupinu v uhlovodíkovém řetězci.