Posuv, utváření třísky, řezná rychlost
Posuv
Posuv se udává v milimetrech a jedná se o dráhu, kterou břit nástroje urazí za jednu otáčku obrobku.
Pro detailní informace o výpočtech, včetně výpočtu posuvu a příkladů navštivte kapitolu Teorie obrábění - Pohyby při obrábění
Pokud máme nastaven malý posuv, docílíme hladkého povrchu obrobku, ale za delší čas. Naopak pokud nastavíme posuv větší, povrch obrobku bude drsnější, ale zkrátí se čas obrábění.
Tříska
Tříska vzniká postupným oddělováním materiálu a jeho následnou deformací. Tento proces probíhá rychle, takže se zde potýkáme s vyššími teplotami a musíme jak obrobek, tak i nástroj ochlazovat. Vzniklou třísku rozdělujeme na tři základní druhy: lámavou třísku, drobivou třísku a plynulou třísku.
Obr. 1: Kovové špony - tříska
Utváření třísky nám ovlivňuje několik faktorů, jako je např.: velikost úhlu čela a hřbetu nástroje, řeznou rychlostí a materiálem obrobku.
Tříska a její vznik je samostatné obsáhlé téma, které také najdete v e-učebnici v kapitole Vznik třísky a její druhy.
Řezná rychlost
Řeznou rychlost udáváme v metrech za minutu (m/min) a jedná se o rychlost hlavního pohybu při soustružení (rychlost odběru třísky).
Můžeme zvolit různé řezné rychlosti – pokud zvolíme velkou rychlost, zkrátíme dobu výroby, avšak nástroj se rychle otupí a musíme jej často ostřit.
Velikost řezné rychlosti závisí na:
-
materiálu obrobku
-
materiálu břitu soustružnického nože
-
velikosti posuvu (jestli hrubujeme, nebo vytváříme kalibrovaný povrch)
-
trvanlivosti břitu nástroje
-
druhu chlazení a mazání
-
tuhosti a přesnosti obráběcího stroje
Nejlépe je volit střední hodnotu mezi co nejkratší dobou opracování a co nejdelší trvanlivostí břitu nástroje.
Hloubka řezu
Hloubka řezu ap je to tloušťka vrstvy kovu, kterou nůž ubere při jednom záběru. Na její velikost má vliv úhel nastavení nástroje.
Při hrubování by měla být hloubka řezu co největší.
-
hrubování 3 až 20 mm
-
na čisto h 0,5 až 2 mm
Obr. 2: Hloubka řezu
Otáčky
Otáčky udáváme v otáčkách za minutu l/min, jejich velikost určujeme z tabulek, nebo vypočítáváme ze zvolené řezné rychlosti a průměru obrobku.