Hydroxykyseliny
Hydroxykyseliny jsou karboxylové kyseliny, které mají v řetězci jeden nebo více atomů vodíku nahrazeny hydroxylovou skupinou.
Názvosloví
Systematický název
Je tvořen názvem výchozí karboxylové kyseliny s příslušným lokantem a předponou hydroxy, případně násobících předpon di, tri. Číslování arabskými číslovkami se používá ve spojení se systematickými názvy kyseliny, označení řeckými písmeny se používá obvykle kombinací s triviálními názvy.
U významnějších hydroxykyselin se používají téměř výhradně triviální názvy.
Vlastnosti
Sirupovité nebo krystalické látky, dobře rozpustné ve vodě a v některých organických rozpouštědlech. Většinou se jedná o kyselejší látky než základní kyseliny a zároveň méně reaktivní a méně kyselé než halogenkyseliny.
Zachovávají si i vlastnosti alkoholů, případně fenolů; dají se oxidovat na oxokyseliny.
Mezi hydroxykyselinami je řada opticky aktivních látek. Této vlastnosti se využívá v analytické chemii v tzv. polarimetrii.
Obr. 1: Tetraedrické modely a Fischerova projekce enantiomerů kyseliny mléčné
Příklady reakcí
Oxidace nebo dehydrogenace
Z primárních a sekundárních hydroxykyselin vznikají oxokyseliny:
HO-CH2-COOH → O=CH-COOH
Zahřívání hydroxykyselin
Dochází k dehydrataci, produkty závisí na umístění OH skupiny:
-
z α- hydroxykyseliny vzniká cyklický diester laktid:
- zahřívání β-hydroxykyselin dochází k eliminaci vody a vznikají nenasycené karboxylové kyseliny:
-
zahříváním γ- a δ- hydroxykyselin vzniká vnitřní ester lakton (1):
-
hydroxykyseliny s větší vzdáleností hydroxyskupiny tvoří složité polymerní estery.
Příprava hydroxykyselin
α – hydroxykyseliny se připravují hydrolýzou α – halogenkyselin (velmi zředěný roztok hydroxidu), např. příprava kyseliny hydroxyoctové (glykolové):
R-CHCl-COOH + 2 NaOHaq → R-CH(OH)-COONa + NaCl + H2O (vzniká její sůl)
β – hydroxykyseliny se připravují adicí vody na nenasycené karboxylové kyseliny:
CH2=CH-COOH + H2O → CH2(OH)-CH2-COOH
Oxidace diolů nebo hydroxyaldehydů je méně běžná:
HO-CH2-CH2-OH → HO-CH2-CH=O → HO-CH2-COOH
Kyanhydrinová syntéza z aldehydů nebo ketonů, vzniklý nitril se následně hydrolyzuje:
Aromatické hydroxykyseliny lze připravit z příslušného fenolátu za zvýšeného tlaku s oxidem uhličitým, jedná se o tzv. Kolbeho syntézu pro výrobu kyseliny salicylové (2):
Biochemickými procesy za přítomnosti bakterií, případně plísní, vzniká kyselina mléčná, vinná a citronová.
Zástupci
Kyselina glykolová - CH2OH-COOH se vyskytuje v některých cukernatých rostlinách, např. v ananasu, melounu nebo nezralých hroznech. Používá se do přípravků péče o pleť, v kožním lékařství, ale i při organické syntéze.
Kyselina mléčná CH3 – CH(OH) – COOH má asymetrický uhlík a existuje ve 2 enantiomerech. Neaktivní mléčná kyselina vzniká mléčným kvašením cukrů. Je obsažena v kyselém mléku, jogurtech, kefíru, kvašených okurkách, kysaném zelí, a siláži. Pravotočivá mléčná kyselina vzniká ve svalstvu rozkladem glykogenu. Racemická mléčná kyselina je sirupovitá kapalina, snadno rozpustná ve vodě i v ethanolu. Používá se v potravinářském průmyslu, koželužství, textilním průmyslu a v kosmetických přípravcích.
Kyselina jablečná HOOC– CH2 – CH(OH)–COOH chutná trpce, vyskytuje v trpkých a kyselých plodech (zelená jablka), je součástí citrátového cyklu.
Kyselina vinná HOOC– CH(OH) – CH(OH)–COOH je přítomna v hroznech. V přírodě se vyskytuje pouze ve směsi dvou optických izomerů (racemická směs). Hydrogenvínan draselný se sráží na stěnách vinných sudů a tvoří tzv. vinný kámen. Rozpustný vinan draselno-sodný je součástí Fehlingova činidla. Kyselina se používá do nápojových prášků (šumák).
Kyselina citronová HOOCCH2C(OH)(COOH)CH2COOH je krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě, v přírodě se vyskytuje v ovoci - citrusové plody, rybíz, brusinky, borůvky. Je součástí Krebsova cyklu. Používá se jako konzervant při zavařování, ochucování v potravinářském průmyslu a jako pomocná látka při výrobě léčiv. Průmyslově se vyrábí biochemicky působením plísně rodu Aspergillius na melasu (vedlejší produkt z výroby sacharózy).
Kyselina gallová , 3,4,5-trihydroxykarboxylová kyselina
je bezbarvá krystalická látka, ve vodě se rozpouští špatně. Má silné redukční účinky. Patří mezi nejdéle známé kyseliny, protože je obsažena v dubové kůře, listech čajovníku a je i hlavní složkaou taninu. Používá se při výrobě barviv i je součást farmaceutických výrobků (dermatol – zásaditá bismutitá sůl v kožním lékřství, léčba popálenin i střevních chorob).
Kyselina salicylová je bezbarvá krystalická látka, špatně rozpustná ve vodě. Nachází se v kůře vrby. Má velký význam v lékařství.
Kyselina acetylsalicylová je bezbarvá krystalická látka, používá se jako analgetikum, antipyretikum a antiflogistikum.
Kyselina p-aminosalicylová PAS je významný lék proti tuberkulóze.
Zdroje
- DAVÍDEK, Jiří. WIKISKRIPTA.EU. Vznik laktonu: Vonné látky [online]. [cit. 29.10. 2013]. Dostupné z: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Vznik-laktonu.jpg
- VÍTEK, Antonín. Wikipedia.cz [online]. [cit. 14.7.2014]. Dostupný z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kolbe-Schmittova_priprava_kys-salicylova.PNG
Obrázky
- Obr. 1: AMANN, Wolfgang, Werner EISNER, Paul GIETZ, Josef MAIER, Werner SCHIERLE, Reiner STEIN, Jiří SVOBODA a Bohumil KRATOCHVÍL. Chemie pro střední školy: 2 b. Praha: Scientia, spol.sr.o., 2000. ISBN 80-7183-079-8.
- Obr. 2: Autor neznámý. Bayer_aspirin [online]. [cit. 6.7. 2014]. Dostupné z: http://inventors.about.com/library/inventors/blaspirin.htm
- Obr. 3: Autor neznámý. Bayer_aspirin_2 [online]. [cit. 6.7. 2014]. Dostupné z: http://inventors.about.com/library/inventors/blaspirin.htm
- Obr. 4: Archiv autora
- Obr. 5: YOUTUBE.COM. [online]. [cit. 10.11. 2014]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=LtAyFjOn2Eg
- Obr. 6: Autor neznámý. Felix Hoffmann [online]. [cit. 6.7. 2014]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Felix_Hoffman.jpg
- Obr. 7: YOUTUBE.COM. [online]. [cit. 11.11. 2014]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_ml%C3%A9%C4%8Dn%C3%A1
Doplňující učivo
Polarimetrie
Princip: využívá se schopnosti opticky aktivních látek stáčet rovinu polarizovaného světla doprava nebo doleva, na základě úhlu otočení se zjišťuje koncentrace látky.
Opticky aktivní látka: často organická látka s asymetrickým uhlíkem - např. k.mléčná CH3-HC*(OH)-COOH. Jejich molekuly nelze ztotožnit s jejich zrcadlovým obrazem, dále např. krystaly kalcitu, křemene
Více v Kapitole Polarimetrie
Víte, že ...
kyselina glykolová
výborně proniká kůží a je tak nepostradatelnou součástí nejen nejrůznějších kosmetických přípravků pečujících o pleť, ale jejich vlastností se využívá i v dermatologii, plastické chirurgii a v estetice? Může omezovat vrásky, jizvy po akné, hyperpigmentaci a mnoho dalších kožních nemocí.
Odkaz
Přečti si více o "Aspirinu"
http://www.quido.cz/objevy/aspirin.htm
http://chemgeneration.com/cz/milestones/aspirin.html
Obr. 2: První vyrobený Aspirin
Obr. 3. Původní balení Aspirinu
Obr. 4: Současná léčiva založená na kyselině acetylsalicylové
Úkol
Znázorni rovnicemi:
- zahřívání kyseliny γ- chlormáselné kyseliny
-
zahřívání kyseliny mléčné
- přípravu kyseliny β - hydroxykapronové
Praktické cvičení
Obr. 6: Felix Hoffmann 21.1. 1868 – 8.2.1946 německý chemik, je považován za "otce"Aspirinu
Příprava kyseliny acetylsalicylové
Video-odkazy:
Příprava kyseliny acetylsalicylové
Obr. 5: Ukázka z videa
Doplňující učivo
Citrátový cyklus
Pracovní list
Seznam se více s kyselinou acetylsalicylovou:
http://chemiebiologie.gjo.cz/wp-content/uploads/2014/04/PracList48s.pdf