Vyberte z nabízených potravin tu, která obsahuje nejvíce proteinů:
rybí maso
slepičí vejce
tvrdý sýr
kuřecí maso
Doporučená denní spotřeba bílkovin je za normálních okolností 0,8 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Z nabízených možností vyberte tu, k níž pravděpodobně dojde v organismu při dlouhodobém nadměrném příjmu proteinů:
Ukládání proteinů v organismu do zásoby.
Využívání proteinů jako vhodného zdroje energie.
Zatěžování organismu při metabolismu proteinů.
Vylučování nezmetabolizovaných proteinů z organismu.
Keratin je základní složkou vlasů, chlupů a vytváří se z něj také nehty. Patří mezi skleroproteiny. Rozhodněte, zda patří mezi proteiny:
fibrilární
globulární
Máte v ruce zkumavku s vodným roztokem, v němž je denaturovaná bílkovina. Rozhodněte, jaký má roztok vzhled (vyberte jednu z možností):
Roztok je zakalený.
Roztok je čirý a bezbarvý.
Roztok je čirý a má žlutavou barvu
Vyberte správné tvrzení. Rychlost enzymově katalyzované reakce nezávisí na:
počtu substrátů v reakci.
množství enzymu v reakci.
teplotě při reakci.
pH prostředí reakce.
Vyberte z následujících možností, jaký je vztah mezi nukleovými kyselinami a proteiny:
Proteiny řídí metabolismus nukleových kyselin.
Nukleové kyseliny řídí metabolismus proteinů.
Proteiny řídí vznik nukleových kyselin.
Nukleové kyseliny řídí vznik proteinů.
Působením fyzikálních nebo chemických vlivů může dojít k nevratnému poškození struktury proteinu, tzv. denaturaci. Rozhodněte, co se při denaturaci děje:
Naruší se nekovalentní interakce ve struktuře řetězce.
Naruší se peptidová vazba v řetězci aminokyselin.
Z řetězce proteinu se odštěpují jednotlivé aminokyseliny.
Protein se rozpouští.
Histidin a arginin patří mezi relativně postradatelné aminokyseliny. Vyberte správné tvrzení:
Histidin a arginin jsou postradatelné pro zdravý organismus.
Histidin a arginin jsou postradatelné v případě, když má organismus dostatek jiných aminokyselin.
Histidin a arginin jsou postradatelné v dětství.
Histidin a arginin jsou postradatelné v dospělosti.