Esenciální mastné kyseliny
jsou kyseliny, které musíme dodávat do organismu s potravou
jsou kyseliny, které si organismus dokáže synterizovat
se vyskytují převážně v pevných tucích
jsou kyseliny s krátkým uhlíkovým řetězcem
Vyberte společný znak vyšších mastných kyselin
jsou nenasycené
jsou nasycené
mají sudý počet atomů uhlíku
mají lichý počet atomů uhlíku
Mezi nenasycené mastné kyseliny patří (více správných odpovědí)
kyselina olejová
kyselina palmitová
kyselina salicylová
kyselina linolová
kyselina arachidonová
Kaučuk je
termoset
polyuretan
polymer cis-2-methylbuta-1,3-dienu
polymer trans-2-methylbuta-1,3-dienu
Hydrogenace acylglycerolů je
změna nenasycených mastných kyselin na nasycené
spojování dlouhých řetězců mastných kyselin
štěpení dlouhých řetězců mastných kyselin
reakce s hydrogensolemi
Ztužování je
katalytická dehydratace tuků
katalytická hydrogenace tuků
katalytická dehydrogenace tuků
přeměna jednouchých vazeb na násobné
Hydrofóbní charakter tuků se projevuje
fóbií lidí z tuků
špatnou rozpustností tuků v methanolu
kapičkami vody, které se objeví na mastné pánvi
dobrou rozpustností ve vodě
Ve formě esteru s glycerolem se v přírodních lipidech vyskytuje kyselina (více správných odpovědí)
palmitová
askorbová
citronová
stearová
linolenová
Určete počet atomů uhlíku v kyselině olejové
16
17
18
19
20
Vitamín D
vzniká z provitamínu působením UV záření
v těle snižuje hladinu vápníku a fosforu
je vitamín rozpustný ve vodě
jeho hlavním zdrojem je pro lidský organismus potrava