Uveďte princip biochemické výroby kyseliny citronové:
Aerobní fermentace glukózy pomocí plísně (Aspergillus niger).
Anaerobní fermentace melasové sacharozy pomocí kvasinek (Saccharomyces uvarum).
Anaerobní fermentace melasové sacharozy pomocí plísně (Aspergillus niger).
Aerobní fermentace melasové sacharozy pomocí plísně (Aspergillus niger).
Jaké je složení řediny na začátku výroby kyseliny octové a při jaké teplotě se provádí fermentace:
12 % ethanolu; 0,2 % kyseliny octové; 30°C
20% melasa; 32°C
97% ethanol; 0,3% kyseliny octové; 25 - 30°C
10,8% ethanolu, 1,2 % kyseliny octové; 30°C
Uveďte podmínky při výrobě kyseliny mléčné ve fermentoru:
l4% melasa, několik dnů při t=30°C, pH mírně kyselé
l2% melasa, několik dnů při t=25°C, pH mírně zásadité (přídavek hydroxidu vápenatého)
l4% melasa, několik dnů při t=48°C, pH 6,7
50% melasa, několik dnů při t=32°C, pH 6,8 - 7,2
Jaké jsou podmínky ve výrobní fázi biochemické přípravy kyselinycitronové?
l5% melasová zápara ve sterilní kvasné komoře, t se udržuje 25 °C , k.citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za 3 dny
l5% agar ve sterilní kvasné komoře, t se udržuje > 32 °C , k.citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za týden
l2% melasová zápara ve sterilní kvasné komoře, t se udržuje 48 °C, k.citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za 3 dny
l5% melasová zápara ve sterilní kvasné komoře, t se udržuje > 30 °C , k.citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za 8 - 9 dnů
Jak je možno co nejpřesněji definovat biotechnologie?
Biotechnologie jsou výroby, které produkují látky obsažené v živých organismech.
Biotechnologie je jakákoliv technologie, která využívá biologické systémy, živé organismy nebo jejich části k určité výrobě, jejich přeměně připadně jinému specifickému použití.
Biotechnologie jsou jakékoliv technologie, které využívají jako výchozí látky v přírodě vzniklé materiály.
Biotechnologie je jakákoliv technologie, která se využívá v zemědělství a biologii.
Výroba sladu má 2 základní fáze:
Jaký je biochemický princip výroby kyseliny mléčné?
Fermentace melasové sacharozy mléčnými tyčinkovými bakteriemi.
Zkvašování ethanolu mléčnými tyčinkovými bakteriemi.
Zkvašování melasové sacharozy mléčnými kvsinkami.
Fermentace melasové sacharozy lísňovými kuturami.
Zapište rovnicí výrobu kvasného ethanolu:
Co myslíme pojmem cukerná zápara při výrobě kvasného ethanolu:
Záparou rozumíme roztok melasy (asi 50%ní) nebo 50%ní roztok škrobu, jehož pH = 7, v roztoku jsou obsaženy i vyživující látky.
Záparou rozumíme roztok melasy (asi 20%ní) nebo roztok hydrolyzovaného škrobu, jehož pH = 5, v roztoku jsou obsaženy i vyživující látky.
Záparou rozumíme 50% roztok glukosy s obsahem i vyživující látky.
Záparou rozumíme roztok sacharosy (asi 50%ní), případně sladového škrobu, jehož pH >7, v roztoku jsou obsaženy i vyživující látky.
Popište funkci a stavbu ocetnice: