Který z těchto sacharidů nemá sladkou chuť?
agar
fruktóza
laktóza
galaktóza
Který z následujících monosacharidů řadíme do ketóz?
a) galaktóza
b) ribóza
c) arabinóza
d) fruktóza
Mukoproteiny:
a) vznikají vzájemným navázáním lipidů a mukopolysacharidů
b) Jsou součástí tělních hlenů a obsahují více jak 40% sacharidů
c) Většinou kryjí povrchy svalů a mají rezervní funkci
d) Syntéza polypeptidových řetězců glykoproteinů je řízena molekulárně
Vyberte nesprávné tvrzení - sacharidy:
jsou okamžitým zdrojem energie
mají stavební funkci
jsou biologicky aktivní látky a podílí se na řízení metabolismu
podílejí se na stavbě antigenů
Glukóza:
a) se při aerobní glykolýze mění na pyruvát
b) se při anaerobní glykolýze mění na laktát
c) se při glykolýze za přístupu kyslíku mění na laktát
d) se při anaerobní glykolýze mění až na oxid uhličitý a vodu.
Lidské mléko je tvořeno asi:
a) ze 7% laktózou
b) ze 5% maltózou
c) ze 14% sacharózou
d) ze 3% fruktózou
Metabolismus sacharidů:
a) pankreatická šťáva obsahuje alfa amylázu a beta amylopektin
b) v žaludku je štěpení sacharidů pomocí enzymů maximální
c) enzym ptyalin štěpí škrob a glykogen na dextriny až maltózu
d) v tenkém střevě dochází zde k rozštěpení všech sacharidů na monosacharidy
K rozkladu glykogenu dochází:
a) při zvýšené hladině sacharózy v krvi
b) při náhlému zvýšení kyseliny mléčné ve svalech
c) poklesu koncentrace glukózy v krvi
d) při koncentraci glukózy nad 5,6 mmol/l
Rozpustnost polysacharidů ve vodě:
a) je dobrá, tvoří většinou koloidní roztoky
b) je většinou špatná, ve vodě tvoří většinou koloidní roztoky
c) rozpustnost polysacharidů ve vodě je většinou špatná, s kombinaci s vodou se tvoří pěny
d) jsou pouze rozpustné v tucích, ve vodě vytvářejí suspenze
Příkladem aldohexózy je:
a) glyceraldehyd
b) manóza
c) ribóza
d) xylóza