K rozkladu glykogenu dochází:
a) při zvýšené hladině sacharózy v krvi
b) při náhlému zvýšení kyseliny mléčné ve svalech
c) poklesu koncentrace glukózy v krvi
d) při koncentraci glukózy nad 5,6 mmol/l
Který z těchto sacharidů nemá sladkou chuť?
agar
fruktóza
laktóza
galaktóza
Škrobová zrna obarvená Lugolovým roztokem mají:
a) žlutočervenou barvu
b) červenofialovou barvu
c) fialovočervenou barvu
d) modrofialovou barvu
Racemická směs:
a) tato směs stáčí rovinu polarizovaného světla o 75°
b) tato směs nestáčí rovinu polarizovaného světla o žádný úhel
c) tato směs stáčí rovinu polarizovaného světla o pravý úhel
d) tato směs stáčí rovinu polarizovaného světla 45°
Polysacharidy :
a) mají zásobní nebo stavební funkci
b) mají sladkou chuť
c) mezi základní funkce patří signální a katalytická
d) jsou nízkomolekulární látky
Příkladem aldohexózy je:
a) glyceraldehyd
b) manóza
c) ribóza
d) xylóza
Celulóza:
a) je rozpustná ve vodě
b) pro člověka je stravitelná
c) celulózu štěpí enzym celuláza
d) vzniká při fotosyntéze a je ukládána v jednotlivých rostlinných orgánech
Heparin:
a) je součástí glykoproteinů
b) obsahuje ve své molekule kyselinu chondroitinsírovou a sulfonovaný glukosamin
c) ve své molekule obsahuje kyselinu glukopurovou
d) brání přeměně protrombinu v trombin
Metabolismus sacharidů:
a) pankreatická šťáva obsahuje alfa amylázu a beta amylopektin
b) v žaludku je štěpení sacharidů pomocí enzymů maximální
c) enzym ptyalin štěpí škrob a glykogen na dextriny až maltózu
d) v tenkém střevě dochází zde k rozštěpení všech sacharidů na monosacharidy
Mukoproteiny:
a) vznikají vzájemným navázáním lipidů a mukopolysacharidů
b) Jsou součástí tělních hlenů a obsahují více jak 40% sacharidů
c) Většinou kryjí povrchy svalů a mají rezervní funkci
d) Syntéza polypeptidových řetězců glykoproteinů je řízena molekulárně