Houby vřeckovýtrusné (Acomycetes)
Největší skupina říše Fungi: cca 3 500 rodů a 33 000 druhů. Velká morfologická i ekologická rozmanitost (s tím spojena i rozsáhlá terminologie). Systematické uspořádání této velké skupiny hub prošlo a dosud prochází velkými změnami. Třídění je založeno na dvou důležitých znacích – typ plodnice a typ vřecka. V současné době je v taxonomii této skupiny využíváno především molekulárních a ultrastrukturálních znaků.
Charakteristické znaky skupiny:
-
spory ve vřeckách (vřecko latinsky ascus),
-
pohlavní spory askopory (ve vřecku 8 askospor vzniklých meiotickým dělením),
-
vytváří pohlavní orgány,
-
nepohlavní spory (např. konidie),
-
střídání pohlavního a nepohlavního stádia (životní cykly),
- saprofyti, paraziti i symbionti (houbová část lišejníků).
Typy plodnic – nákresy s popisem
Kleistothecium – kulovitá plodnice bez otevíracího aparátu (např. padlí)
Perithecium – lahvicovitá plodnice s malým otvorem (např. paličkovice nachová)
Apothecium – miskovitá plodnice
Kvasinky
Velmi široká skupina organizmů, vegetativní stélka je nejčastěji ve formě jednotlivých pučivých buněk, někdy tzv. pučivé pseudomycelium, vzácněji vláknité přehrádkované mycelium. Buněčná stěna je jednovrstevná tvořená polysacharidy typu β-glukany a β-manan.
Nepohlavní rozmnožování je charakterizováno tvorbou dceřiných buněk pučením, jde o nepohlavní spory konidie. Po jejich odpadnutí zůstávají na povrchu mateřské buňky zřetelné jizvy. Další možností rozmnožování je dělení buněk.
Pohlavní rozmnožování je kopulací dvou vegetativních buněk, které se chovají jako gamety.
Obr. 1: Nákres pučící kvasinky
Převažují saprotrofní druhy na částech rostlin s vysokým obsahem cukrů (plody, nektaria, mízotoky), ale i na dřevě a v půdě. Schopnosti zkvašovat cukr se využívá v potravinářském průmyslu (výroba piva, vína), další biosyntetické vlastnosti využívány i ve farmaceutickém a chemickém průmyslu.
Příklady
-
kvasinka pivní – zkvašuje cukry na alkohol
Obr. 2: Kvasinka pivní
-
kvasinka vinná – výroba vína, vyšlechtěný druh původně izolovaný z plodů a květů révy vinné
-
S. fragilis se používá při zkvašování mléčných výrobků
Smržovité (Morchellaceae) je čeleď vřeckovýtrusných hub.
Smrž (Morchella) je rod jedlých vřeckovýtrusých hub z čeledi smržovitých. Výrazným znakem smržů je zvláštní klobouk se sítí žeber připomínající včelí plástev.
Obr. 3: Smrž pražský
Lanýž (Tuber) je rod vřeckovýtrusných hub, respektive označení jejich plodnice. Je známo mnoho druhů, většina z nich je ceněna jako kulinářská pochoutka.
Lanýž letní (Tuber aestivum) – plodnice ve tvaru zprohýbaného a modifikovaného apothecia, roste vzácně na vápencových půdách, výhradně v dubových lesích těsně pod povrchem, a to i v teplých oblastech střední Evropy.
Obr. 4: Lanýž letní
Obr. konidioforu
Obr. 5: Konidiofor
Konidie – nepohlavní exogenní výtrus vzniklý vegetativně na hyfě nebo na samostatných buňkách – fialidách, které mohou být na konidioforu, nikoliv však sporangiospora nebo chlamydospora, výraz lze použít pro blastospory, aleuriospory a arthrospory.
Působí škody na uskladněných produktech (potraviny, krmiva), produkují sekundární metabolity (toxiny). Alergenní vlastnosti konidií (součást aeroplanktonu, znečišťují ovzduší, plísně na potravinách).
Ekologie a význam
Hojný výskyt s globálním rozšířením:
-
destruenti substrátů rostlinného i živočišného původu,
-
využití v potravinářském průmyslu (výroba sýrů aj.),
-
využití v medicíně (produkce antibiotik).
Penicillium roqueforti, Penicillium camemberti – výroba sýrů např. Niva, Hermelín.
Obr. 6: Hermelín
Penicillium chrysogenum (syn. P. notatum) – produkce antibiotika penicilínu
Obr. 7: Penicillium notatum