Houby (Fungi, dříve Mycophyta) představují velkou skupinu organizmů dříve řazenou k rostlinám. V současné době tvoří houby samostatnou říši. Zástupce hub lze nalézt po celé Zemi. Vyskytují se mezi nimi významní rozkladači, parazité, druhy, které mají široké využití v průmyslu /farmacie: výroba antibiotik/ i potravinářství /biotechnické technologie – získávání lihu kvašením, výroba chleba a pečiva, pivo, víno, sýry.../. Jsou velmi různorodé co do stavby svých těl, tvaru, barvy, velikosti. Je známo kolem 70 000 druhů hub. V České republice je zjištěno asi 10 000 druhů.
Houby nemají chlorofyl – zeleň listovou, nejsou schopny fotosyntézy, jsou odkázány na příjem organických látek, zdroj energie získávají ze živých nebo odumřelých těl rostlin a živočichů.
Odpradávna jsou známy léčivé, případně halucinogenní účinky látek obsažených v houbách, stejně jako otravy houbami. Vedle přímé konzumace plodnic hub jsou používány kulturní kmeny mikroskopických druhů (kvasinky) při výrobě piva, vína a mléčných výrobků. V minulosti se z plodnic hub dokonce vyráběly součásti oděvů. Na druhé straně mnohé druhy hub způsobují značné hospodářské škody na pěstovaných rostlinách, chovaných zvířatech, znehodnocují potraviny, poškozují dřevěné stavby.
Houby se vyskytují všude, kam se podíváte, ale nejsou to jen ty s plodnicemi, na které chodíme do lesa, většina buď plodnice nevytváří vůbec, nebo pouze krátkodobě za specifických podmínek.
Obr. 1: Rez šípková
Obr. 2: Vlčí mléko
Obr. 3: Hlenky
Obr. 4: Dřevnatka parohatá
Obr. 5: Boulovitost –nádorové onemocnění smrku způsobené houbami
Obr. 6: Hřib smrkový Obr. 7: Vápnikovec
Obr. 8: Dutohlávka červcová s ohnivě červenými plodničkami Obr. 9: Paličkovice nachová - námel