Vlastnosti a reakce alkoholů
Fyzikální vlastnosti
Alkoholy mají poměrně vysoké teploty varu, protože vytvářejí vodíkové vazby. Nejnižší alkoholy jsou kapaliny příjemné vůně a chuti, libovolně se mísí s vodou. S molekulovou hmotností ubývá příjemné vůně, chuti i rozpustnosti ve vodě, od C4 jsou kapaliny s nepříjemnou vůní, vyšší jsou pevné krystalické látky. Rozpustnost alkoholů ve vodě stoupá s počtem hydroxylových skupin v molekule. Alkoholy s dvěma a více hydroxylovými skupinami jsou sladké.
Biologické vlastnosti
Některé alkoholy mají výrazně toxické vlastnosti, především methanol, etylenglykol i ethanol. Otravy se projevují alkoholovým opojením, bolestmi zažívacího ústrojí, otupením smyslů, narušením rovnováhy, změnami chování, ztrátou vědomí, u methanolu slepotou. Časté jsou nežádoucí interakce s léčivy (antidepresiva, hypnotika, antibiotika, paralen,…).
Chemické vlastnosti alkoholů
Vycházejí z přítomnosti polarizované hydroxyskupiny C – Oδ -– Hδ+.
Alkoholy mají amfoterní charakter, v přítomnosti různých látek se mohou chovat jako kyseliny nebo zásady. Rozdíl elektronegativit prvků v hydroxylové skupině způsobuje polaritu vazby a její slabě kyselý charakter; dva volné elektronové páry u kyslíkového atomu způsobují zásaditý charakter.
Vznik alkoholátů
Působením alkalických kovů tvoří alkoholy tzv. alkoholáty (alkoxidy), jedná se o silné zásady srovnatelné s hydroxidy alkalických kovů:
2 R – OH + 2 Na → 2 R – ONa + H2
Vznik etherů
Alkoholáty mají vlastnosti nukleofilních činidel, reagují s halogenderiváty za vzniku etherů:
R1 – ONa + R2 – X → R1 – O – R2 + Na+ + X-
Reakce se silným kyselinami
Působením silných anorganických kyselin (např. kyselina sírová) vznikají oxoniové soli, které za přítomnosti vody hydrolyzují zpět na alkohol a anorganickou kyselinu:
R – OH + HO – SO2 – OH ⇆ R – O+H2 + -O – SO2 – OH alkoxonium síran
R – O+H2 + -O – SO2 – OH ⇆ R – OH + 2 H3O+ + SO42-
Oxoniové soli nelze izolovat v pevném stavu, při izolaci dochází k rozkladu na alkohol a kyselinu.
Lucasův test
Reakce s HCl slouží k rozlišení terciárních, sekundární a primárních alkoholů, nejsnadněji reagují terciární, primární prakticky nereagují:
R-OH + HCl ⇆ R – OH2+ Cl- → R-Cl + H2O
alkoxonium chlorid
Oxidace
Primární a sekundární alkoholy podléhají snadno oxidaci na karbonylové sloučeniny. V případě primárních alkoholů probíhá oxidace na aldehydy, případně až na karboxylové kyseliny:
primární alkoholy → aldehydy → karboxylové kyseliny.
Oxidaci se provádí bud reakcí s kyslíkem nebo dehydrogenací na katalyzátorech.
R- CH2OH + ½ O2 → R-CHO + H2O oxidace na aldehyd
CH3OH → H-CHO + H2 dehydrogenace na formaldehyd
R-CHO + ½ O2 → R-COOH oxidace na karboxylovou kyselinu
R-CH(OH)R + ½ O2 → R-CO-R + H2O oxidace na keton
CH3 – CH(OH) – CH3 → CH3 – CO – CH3 propanon (aceton, dimethylketon)
Terciární alkoholy jsou při působení oxidačních činidel stálé: terciární alkoholy → neoxidují se. Při silné oxidaci může dojít ke štěpení řetězce.
Esterifikace
Esterifikace je kondenzační reakce, při které reagují alkoholy s organickými nebo méně často anorganickými kyselinami za vzniku esteru:
R1 – COOH + R2 – OH → R1–COO– R2 + H2O
org.kyselina alkohol ester
CH3COOH+CH3OH → CH3COOCH3 + H2O
k. octová methanol methylacetát (methylester k. octové)
HNO3 + R – OH → R – O – NO2 + H2O
kys. dusičná alkohol alkylnitrát
Eliminace – dehydratace
Odštěpením vody vzniká alken, např. dehydratací ethanolu vzniká ethen:
CH3-CH2-OH → CH2 = CH2 + H2O kat, t
Při eliminaci ze sekundárních a terciárních se odštěpuje – OH skupina s vodíkem toho C, který má nejmenší počet H -atomů, získává se hlavně nejvíce alkylovaný alken – Zajcevovo pravidlo.
Mezimolekulární dehydratací vzniká ether:
2CH3-CH2-OH → CH3-CH2-O-CH2-CH3 + H2O
Obr. 1: Primární, terciární a sekundární alkohol
Zdroje
- ČERVINKA, Otakar, V DĚDEK a M FERLES. Organická chemie. 2. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1980, 791 s.
Obrázky
- Obr. 1: Archiv autora
- Obr. 2: Alexandr Zajcev: wikipedia.org [online]. [cit. 5.11. 2014]. Dostupné z: online]. [cit. 23.10.2014]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zajcevovo_pravidlo
- Obr. 3: Markovnikov.[online]. [cit. 7.11.2014]. Dostupné z: http://www.edugroup.at/typo3temp/pics/M_8588102056.png
- Obr. 4: Oxidace alkoholů manganistanem: www.studiumchemie.cz [online]. [cit. 10.11. 2014]. Dostupné z: http://www.studiumchemie.cz/video.php?id=244
Opakování
Vodíková vazba (můstek)
je vazba vyskytující se u sloučenin vodíku výrazně elektronegativními prvky, tedy s fluorem, kyslíkem a dusíkem. Je způsobena silnou polaritou vazeb H–F, O–H a N–H. Vazebný elektronový pár je posunut k elektronegativnějšímu atomu (F, O, N). Atom vodíku tvoří slabou vazbu s volným elektronovým párem na atomu další molekuly.
Opakování
Zajcevovo pravidlo
Při dehydrataci vzniká nejvíce alkylovaný alken.
Opakování
Markovnikovo pravidlo
Při elektrofilní adici se kladnější část činidla, což je elektrofilní částice, aduje na uhlík s větším počtem vodíků.
Osobnosti
22. 12. 1837 Kňaginino - 11. 2. 1904 Petrohrad
Obr. 3: Markovnikov
Podívej se na vysvětlení Markovnikova pravidla názorně a zároveň si procvič angličtinu!
Pokus
Demonstrační pokusy
Oxidace ethanolu
1) do 50 ml kádinky nalijeme 2 cm vrstvu ethanolu, rozžhavíme Cu drátek, aby se pokryl CuO, vhodíme do nádoby s ethanolem
Pozorování
kapalina začne po vhození vřít a obnoví se charakteristická měděná barva – kyslík z CuO oxidoval ethanol, postup několikrát opakujeme a průběžně čichem ověřujeme vznik štiplavě páchnoucího acetaldehydu
2) do zkumavky naplněné do ¼ ethanolem nalijeme stejné množství konc. H2S04 přisypeme asi 0,2g manganistanu draselného KMnO4 , který reaguje s kys. sírovou za vzniku kyseliny manganisté (silné oxidační činidlo)
Pozorování
zapaluje líh a ve zkumavce vznikají jiskry, změna barvy manganistanu - redukce kationtů MnVII na MnII
Oxidace glycerolu
- do malé hromádky najemno utřeného manganistanu draselného uděláme důlek a kápneme několik kapek glycerolu.
Pozorování
za několik vteřin začne hromádka doutnat, potom se objeví fialový plamen.